Dawkowanie Witaminy B3, a zdrowy organizm
Witamina B3 – najważniejsze informacje
Witamina B3 jest wytwarzana w naszym organizmie w stopniu niewystarczającym, dlatego aby zachować jej odpowiedni poziom, należy spożywać bogate w nią artykuły odżywcze. Witamina B3 inaczej nazywa Niacyną w dużych ilościach występuje w różnego rodzaju mięsach; drobiowym, cielęcym, wieprzowym oraz wątrobie, a także bogate są w nią rośliny strączkowe czy produkty zbożowe. Możemy spożywać ją wraz z rybami czy mlekiem. Niewielkie jej ilości znajdują się także w kawie i herbacie. Witamina ta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie nerwów i mięśni, dlatego jej niedobór lub nadmiar w organizmie mogą mieć bardzo nieprzyjemne skutki.
Witamina B3 niedobór i nadmiar
Rzadko występuje nadmiar Niacyny, ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, więc gdy jest ona dostarczana przez pożywienie jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem. Niedobór Niacyny, zazwyczaj da się wyrównać stosując odpowiednią dietę, jeśli nie jest to możliwe lekarz przypisze nam kompleksowe suplementy zawierające witaminy z grupy B. Niedobór może skutkować; wymiotami, biegunką stanami depresyjnymi, bólami głowy oraz ogólnym osłabieniem organizmu. W skrajnych przypadkach niedożywienie może prowadzić do wystąpienia śmiertelnej choroby – pelagry. Jej objawami są zapalenie skóry (zaczerwienienie, szorstkość, przebarwienia, pęcherze), biegunka, wymioty, zaparcia, otępienie, osłabienie, agresja, bezsenność oraz ataksja (brak koordynacji). Jest ona częstsza w w biedniejszych krajach właśnie z powodu niedożywienia.