Łosoś pieczony w piekarniku w sosie koperkowym
Przyjeżdżając nad Bałtyk, czujemy nie tylko powiew wiatru od morza, ale również zapach smażonych ryb z okolicznych sezonowych barów. Na pewno przed wyruszeniem do nadbrzeżnych miejscowości słyszeliśmy o legendarnej drożyźnie obiadu dla jednej lub dwóch osób. Trzeba jednak zdementować te pogłoski i przestać uogólniać. Nie można na podstawie jednego pazernego właściciela oceniać całą regionalną kuchnię, prawda? A nawet jeśli, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy sami przyrządzili sobie rybkę w naszej domowej kuchni. Do tego w takiej wersji jakiej sami chcemy. Łosoś jest bardzo dobrą rybą i do tego bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływające na nasz organizm. Prezentowany przepis na danie z łososia nie jest trudny, a sama potrawa jest bardzo smaczna.
Łosoś pieczony w piekarniku w sosie koperkowym
SKŁADNIKI:
– filet z łososia
– cytryna
– pęczek koperku
– sól, pieprz (albo przyprawa do ryb)
– jogurt naturalny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na początku warto przygotować sos. Do miski wlewamy jogurt oraz dodajemy pokrojony drobno koperek, przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec całość dokładnie mieszamy. Potem możemy przystąpić do łososia. Od fileta odcinamy skórę, następnie kładziemy go na kawałku folii aluminiowej i przyprawiamy. Na wierzchu ryby ułóżmy plasterki cytryny, dzięki niej potrawa zyska przyjemny aromat oraz smak. Nasz filet zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20-30 minut. Kiedy będzie już upieczony, to razem z odwiniętą folią, podajmy go do stołu. W tym momencie można polać łososia sosem albo ustawić go obok i każdy kawałek w nim zanurzać. Jako dodatek dobrze sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty, jeżeli takiej nie lubimy, nada się również surówka wiosenna.
WERSJA Z MASŁEM KOPERKOWYM
Rybę przygotowujemy tak samo, jednak pomijamy robienie sosu. Kawałek masła należy utrzeć z rozdrobnionym koperkiem i uformować w małą kostkę. Następnie włożyć ją do lodówki. Przed pieczeniem łososia masło koperkowe umieścić na wierzchu razem z plastrami cytryny.