Pyszny deser z figami
Bez względu na to, czy jesteśmy doświadczonym cukiernikiem, który potrafi wyczarować niezwykle imponujące i przepyszne desery, ciasta i inne wypieki, czy też nasza przygoda z przyrządzaniem słodkości dopiero się rozpoczyna – jest kilka przepisów, które musimy znać. Jednym z takich przepisów jest z całą pewnością podstawowy przepis na bezę Pavlova. Jest to jeden z tych deserów, które pozwalają nam na przyrządzenie deserów z wieloma różnymi dodatkami, o wielu smakach – jest to więc szczególnie pomocne dla osób, które nie mają jeszcze zbyt dużego doświadczenia, chcą poeksperymentować ze smakami, a przede wszystkim – nie chcą się nudzić.
Beza Pavlova
Beza Pavlova to bardzo elegancki deser. Przepięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej wygląda. Z zewnątrz gruba i chrupiąca, w środku bardziej miękka i delikatna. Może być wypełniona kremem, polana sosem, udekorowana owocami. W jaki sposób ją przyrządzić? Do wykonania klasycznej bezy bez dodatków potrzebować będziemy 170 ml białek (w przeliczeniu około 4 jajka w rozmiarze L bądź 5 jajek w rozmiarze M), 250 g cukru, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczkę białego octu winnego lub soku z cytryny. Białka wlać musimy do misy i ubić je na dosyć sztywną pianę. Następnie powinniśmy stopniowo dodawać cukier, najlepiej po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijając naszą masę po każdej dodanej porcji cukru. Nie należy zmniejszać ilości dodanego cukru, bo nasza beza może się nie udać. Na koniec ubijania otrzymać powinniśmy bardzo sztywną, gęstą i błyszczącą pianę. Wówczas ubijać musimy jeszcze przez około 3 minuty, tak aby nasza piana się ustabilizowała. Następnie dodać musimy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać całość jeszcze przez minutę. Gotową masę dużymi łyżkami wyłożyć możemy na przykład na narysowany na papierze okrąg, delikatnie ją rozsmarować. Piec 30 minut w 120 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć 3 godziny
Beza pawłowa z figami
propozycji podania bezy jest mnóstwo, można przykładowo posmarować ją kremem mascarpone i udekorować figami.