Tradycyjne potrawy śląskie
Śląsk to bardzo „domowy” region Polski, w którym dużą rolę odgrywają tradycje rodzinne. Przekazywane są one z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu są one kultywowane nawet teraz, w dwudziestym pierwszym wieku. Dla Ślązaków tradycje są bardzo ważne, ponieważ są oni dumni ze swojego pochodzenia i nie wstydzą się tego pokazywać w życiu codziennym. Jak rodowity Ślązak zacznie mówić coś w gwarze, to raczej „normalny” Polak go nie zrozumie. Po prostu ślonsko godka. Jednak oprócz języka ważne są też w życiu Ślązaków… potrawy i właśnie dzisiaj będzie o nich mowa.
Tradycyjne potrawy śląskie
Jeśli chcemy poznać prawdziwy smak potraw śląskich, to powinniśmy odwiedzić tradycyjną restaurację na przykład w Katowicach, Dąbrowie Górniczej czy też Rudzie Śląskiej. Koniecznie wtedy musimy spróbować między innymi krupnioka, czyli kiełbasy wędliniarskiej składającej się z: boczku, wątróbki wieprzowej oraz kaszy jęczmiennej. Z zup koniecznie należy zjeść żur śląski, który gotowany jest na wędzonym oraz surowym boczku z dodatkiem ziemniaków, włoszczyzny, grzybów, kiełbasy i zakwasu zrobionego z żytniej mąki. Oprócz tego odwiedzając restaurację śląską obowiązkowo należy zjeść rolady śląskie Magdy Gessler przepisu. A z czego robione są rolady śląskie Magdy Gessler ? Przede wszystkim ze zrazówki wołowinowej, boczku wędzonego, kiszonych ogórków, cebuli, musztardy, liścia laurowego oraz ziela angielskiego, a żeby mięso było miękkie po rozbiciu – to należy je odrobinę skropić wódką.